Røros (sørsamisk: Plassje) er en kommune i Trøndelag. Kommunen grenser i nord til Tydal og Holtålen, i sørvest til Os i Østerdalen, i sør til Engerdal og i øst til Härjedalen i Sverige. Grunnstenen til Rørossamfunnet var bergverksbedriften Røros Kobberverk og byen omtales følgelig som Bergstaden.
Det er store kulturminneinteresser i området, og hele Bergstaden står på UNESCOs liste over verdens kulturarv. I Røros kommune finner du to nasjonalparker, Femundsmarka nasjonalpark og Forollhogna nasjonalpark.
Røros har en kulderekord på –50,3°C, satt 11. januar 1914, og er dermed et av de kaldeste stedene i Norge. Denne temperaturen er den laveste som er målt i Sør-Norge. Varmerekorden ble satt 27. juli 2008 og lyder på 30,7 grader.
Mer om Røros på WikipediaDet kan bli gjort endringer før Femundløpet 2025.
Arrangør tilbyr ingen overnattingsfasiliteter for deltakere på Røros.
Femundløpet har inngått en samarbeidsavtale med Røros Hotell. Avtalen gir gode priser på overnatting:
Bruk kodeord Femundlopet ved bestilling.
Ellers kan du kontakte Røros Turistkontor for tips.
Det er et stort utvalg av dagligvarebutikker, sportsbutikker og andre butikker i Røros.
CircleK og Esso.
Sjekkpunktleder Kjell Morten Hansen
Epost: office@femundlopet.no
+47 934 44 268
Sjekkpunkt Røros drives av Femund Trekkhundklubb, Norsk Folkehjelp avdeling Røros. NVIO bistår også.
GPS koordinater Røros: 62.575349N, 11.385504E
Bergstaden Røros klarer på mesterlig vis å kombinere en lang og levende historie med å utvikle seg i takt med resten av samfunnet.
Historien om Røros har sitt klare utgangspunkt i året 1644. Da ble det oppdaget rike kobberforekomster i fjellet, og bergverksdrifta skulle komme til å prege fjellsamfunnet i all tid etterpå. Selve kobberverket skapte rikdommer for både staten og eierne, i tillegg til at lokalbefolkningen og tilreisende arbeidere fikk et levebrød. Man skal ikke gå mange meter i Røros’ gater før man møter sporet av småbyens gruvehistorie.
Villmarksparadis året rundt
Kommunens drøye 5.500 innbyggere holder til på tettstedene Røros, Brekken og Glåmos – eller bor mer landlig til. Med sine nær to tusen kvadratkilometer er Røros den nest største kommunen i Sør-Trøndelag. Den er også Norges største sørsamiske kommune, og man skal ikke langt ut fra Røros sentrum før man kan se reinsdyr vandrende omkring.
Arealet består for en stor del av villmark, og den legendariske nasjonalparken Femundsmarka finner du her. I tillegg har kommunen fem naturreservater. Bjørk og forvridde furuer, buldrende elver og fiskerike vann har trukket tusenvis av turister til området gjennom tidene. Røros og villmarka her er et yndet reisemål for fotturister fra inn- og utland, fiskere, skigåere, hundekjørere, kanopadlere og andre villmarksentusiaster – året rundt. Flere tv-serier og programmer har bidratt til at særlig Femundsmarka har fått nærmest legendarisk status.
Aktiv og allsidig kommune
Naturen gir levebrød til mange av kommunens innbyggere; både jordbruk, skogbruk og reindrift er viktige næringer. Sammen med servicenæringen og moderne industribedrifter sørger den for sysselsetting av menneskene som bor her og stadig utvikling av området.
Det er imidlertid ikke bare naturen som gjør Røros til en attraktiv kommune. Her finner man også en rekke gode idrettsanlegg, bibliotek, kulturhus, fritidsklubb og frivilligsentral – for å nevne noe. Kommunen rommer også en rik foreningsflora med mye engasjement og aktiviteter.
Det var på Røros Femundløpet startet i sin tid. I årene som har gått siden da, har stedet vært kjent som vertskap for både start og målgang under Femundløpet.
Verdensarv og internasjonalt ry
Røros er oppført på UNESCOs liste over verdens kulturarv. Den er en av svært få gruvebyer i verden som har oppnådd akkurat det. Slagghaugene rundt byen gjør den lett gjenkjennelig på avstand. Også den praktfulle kirka på Røros, også kjent som “Bergstadens Ziir”, er et karakteristisk landemerke som man finner på mang et postkort og bilder fra stedet.
Tekst: Elisabeth Bergquist/Femundløpet