Femundløpet 2022 er historie – nå legges planene for 2023. Mange av de frivillige har allerede lagt inn ferie i dagene 02.-06.02.2023. Mange har Femundløpet plotta inn på årshjulet sitt, år etter år. Samtidig kommer stadig nye frivillige til.
Sekretariat, veterinærtjeneste, vaffelstekning, veipasseringer, beredskap, løypekjøring, drift av sjekkpunkter, presse/sosiale medier…..tidtaking, start/målgang og mange mange andre oppgaver.
Mange av de frivillige ser du i de gule vestene med «CREW» på ryggen. De har du mulighet til å gi et klapp på skuldra, en liten takk og slå av en prat. Du møter dem ved start, på sjekkpunktene og ved målgangen. Men så er det alle de du ikke ser da…., løypekjørere, de som har bakt rundstykker eller kokt suppe på sjekkpunktene. De som har sørget for at tidtaking og tracking har fungert som det skal, de som har dratt ledninger slik at streamingen skal kunne nå ut til folk.
For at et så stort løp og arrangementene rundt skal oppleves knirkefritt er det utallige usynlige frivillige i arbeid, både før og under løpet.
Detaljene er mange. Skjøteledninger, strips, smør til vaffeljernet, batterier til lysmarkeringene på sjekkpunktene og bokstavelig talt 1000 andre ting. En bitteliten ting kan gjøre at opplevelsen blir en annen og et lite kaos kan oppstå. Men det meste er som regel tenkt på av «noen». Denne «noen» vet at akkurat her må det være en skjøteledning…, her må vi ha batterier i reserve. Det kjennes godt å vite at det er kontroll på smått og stort.
Sjekkpunktene åpner i god tid før første kjører kommer inn. Det er når alt er klart man kan se seg tilbake å tenke over alt som faktisk er gjort i forkant. Det er planlegging av vakter, det er tråkking av området, det er utkjøring av halm, det er nedsetting av stolper, klargjøring av avfallshåndtering og mange andre oppgaver.
Også etter at sjekkpunktet er stengt for året og løpet er ferdig, er det oppgaver som skal gjøres. Det skal pakkes ned og ordnes. Handlervester skal vaskes og saker og ting ryddes bort til lager. Det skal gjøres slik at det blir lett å finne alt fram igjen når vi nærmer oss februar 2023.
Fra starten går til siste kjører er i mål skal alle poster og funksjoner bemannes. Døgnet har mange timer, dag og natt skal sjekkpunkter betjenes, løyper holdes åpne, veikryssinger skal passes og det tekniske skal følges opp. Kabalen skal gå opp og alle kjørere skal møtes av frivillige som er klare for oppgaven de er satt til å løse.
Alle «poster» i løpet, start, mål og sjekkpunkter bemannes av frivillige. Sjekkpunktene drives av lokale lag og foreninger og andre frivillige mobilisert lokalt. Femundløpet er en stor happening i mange små lokalsamfunn i regionen. Samhold skapes og motivasjonen er å bidra til løpet og samtidig gjøre noe som styrker samfunnet der sjekkpunktet holder til.
Charlottenlund Media har hjulpet til med sosiale medier og streamingen under løpet. Storsteigen videregående skole har hatt ansvar for dog-drop på Camp Tynsetingen, Skjetlein videregående skole, Natur Videregående skole og Hamar Montesorriskole har hatt sine oppgaver knytta til start og mål.
Gjennom å være med på Femundløpet knytter skolene sammen teori og praksis på flere ulike områder. Tusen takk til elever og lærere ved alle våre samarbeidende skoler.
Et sted mellom 6-7 årsverk legges ned i frivillig innsats knyttet til Femundløpet. Hvis vi bruker 1750 timer som et gjennomsnittlig årsverk (uten ferie) blir det 11.375 timer. Dette sier oss at omfanget av arbeidsoppgavene er stort.
Skulle vi satt det inn i et budsjett, og tenker at man skulle måttet kjøpe de tjeneste de frivillige bidrar med, og f.eks. hatt en utgift på kr 300,- pr time ville budsjettet måttet økes med nesten 3,5 millioner kroner. Selv om dette ikke er et eksakt regnestykke, forteller det om verdien av den store frivillige innsatsen som legges ned for Femundløpet. År etter år.